Comités departamentals - Comité de Ética de los Servicios Sociales
Comités departamentals
Els Comités Departamentals d'Ètica dels Servicis Socials es constituïxen com a òrgans col·legiats consultius, de caràcter interdisciplinari, per a l'anàlisi, deliberació i assessorament en les qüestions de caràcter ètic que puguen sorgir en el desenvolupament de la pràctica de la intervenció professional en els centres i servicis de servicis socials del respectiu departament de servicis socials al qual corresponguen, vetlant pel dret de les persones usuàries dels mateixos al respecte a la seua dignitat personal, protecció de dades, imatge, intimitat, autonomia i llibertat.
Els comités departamentals d'ètica, en el seu respectiu àmbit territorial, tindran les següents funcions:
- Promoure l'adopció de principis ètics en les polítiques socials, en la provisió dels servicis socials i en les actuacions professionals en servicis socials.
- Afavorir la presa de consciència professional i ciutadana de la importància d'una reflexió ètica en el marc dels servicis socials.
- Deliberar sobre els conflictes i dilemes ètics que es presenten en la pràctica de la intervenció professional en servicis socials en l'àmbit territorial de la seua competència, analitzant els valors i circumstàncies presents en estos, amb vista a l'adopció de les millors decisions possibles.
- Assessorar en els processos concrets de decisió que hagen de donar-se en les situacions de conflicte ètic entre professionals, persones destinatàries i institucions, així com, amb caràcter general, en els processos relatius a les preses de decisió en intervencions professionals. Tot això en el respectiu àmbit territorial de la seua competència.
- Oferir resposta i assessorament davant les consultes rebudes, plantejades per professionals, persones usuàries o els seus familiars, administracions públiques que participen en el Sistema Públic Valencià de Servicis Socials, entitats, comités d'ètica municipals, de centre o intercentre, i ciutadania en general, sobre problemes, conflictes o dilemes ètics que puguen produir-se en el transcurs d'actuacions o intervencions de caràcter tècnic professional.
- Elaborar informes i recomanacions davant casos concrets sobre els quals se sol·licite assessorament.
- Elaborar informes i recomanacions sobre els assumptes que els siguen sotmesos a consideració per la conselleria competent en matèria de servicis socials.
- Proposar al Comité d'Ètica de Servicis Socials de la Comunitat Valenciana protocols d'actuació per a les situacions que, per la seua gravetat, controvèrsia generada o freqüència, generen conflictes ètics.
- Promoure i col·laborar en la formació contínua i la docència en ètica i deontologia professionals, dirigida a les persones professionals, en coordinació amb el Comité d'Ètica de Servicis Socials de la Comunitat Valenciana.
- Promocionar la millora de la qualitat de les actuacions, l'eficàcia de les intervencions i el registre i difusió de les bones pràctiques en l'àmbit de l'ètica, així com fomentar l'excel·lència de l'exercici professional.
- Traslladar al Comité d'Ètica de Servicis Socials de la Comunitat Valenciana, per a la seua informació i valoració, iniciatives o bones pràctiques professionals.
- Elevar consulta al Comité davant aquells assumptes que, per la seua gravetat, complexitat, dificultat o transcendència, requerisquen de major consens o de superior criteri.
- Elaborar una memòria anual d'activitats que haurà de remetre's per la Secretaria al Comité i a la direcció general competent en matèria formació, investigació i qualitat en servicis socials perquè en prengueu coneixement.
- Col·laborar amb el Comité d'Ètica de Servicis Socials de la Comunitat Valenciana en l'elaboració de l'Estratègia d'Ètica i en el Codi Ètic dels Servicis Socials valencians.
- Conéixer les actuacions dels comités d'ètica departamentals, així com dels comités d'ètica de les administracions locals i dels centres de servicis socials existents.
- Qualsevol altra funció de naturalesa anàloga a les anteriors o que li siga atribuïda legalment.
Els comités departamentals d'ètica no tindran capacitat per a:
- Peritar o manifestar-se sobre les denúncies o reclamacions que afecten els aspectes procedimentals, tant tècnics com jurídics, de la intervenció social, o sobre conflictes en l'àmbit de regulació de la transparència, el dret d'accés a la informació pública i la protecció de dades personals.
- Proposar sancions.
- Adoptar decisions de caràcter vinculant.
- Emetre juís sobre les eventuals responsabilitats de les persones professionals implicades en els assumptes que se'ls sotmeten.