Què fa?

Què fa?

El Comité té com a finalitat vetlar pels drets de les persones usuàries dels servicis socials, a través de la identificació, anàlisi, avaluació i orientació sobre els aspectes ètics que sorgisquen en la pràctica de la intervenció professional i sobre aquelles decisions que els afecten, i té les següents funcions:

  1. Promoure l'adopció de principis ètics en les polítiques socials, en la provisió dels servicis socials i en les actuacions professionals en servicis socials.
  2. Afavorir la presa de consciència professional i ciutadana sobre la importància d'una reflexió ètica en el marc dels servicis socials.
  3. Deliberar sobre els conflictes i dilemes ètics que es presenten en la pràctica de la intervenció professional en servicis socials, analitzant els valors i circumstàncies presents en estos, amb vista a l'adopció de les millors decisions possibles.
  4. Assessorar en els processos concrets de decisió que hagen de donar-se en les situacions de conflicte ètic entre professionals, persones usuàries dels servicis socials i institucions, així com, de manera general, en els processos relatius a les preses de decisió en intervencions professionals.
  5. Oferir resposta i assessorament davant les consultes rebudes, plantejades per professionals, persones usuàries o els seus familiars, administracions públiques que participen en el SPVSS, entitats, comités d'ètica departamentals, municipals, de centre o intercentre, i ciutadania en general, sobre problemes, conflictes o dilemes ètics que puguen donar-se en el transcurs d'actuacions o intervencions de caràcter tècnic professional.
  6. Elaborar informes i recomanacions davant casos concrets sobre els quals se sol·licite assessorament.
  7. Elaborar dictàmens sobre els assumptes que els siguen sotmesos a consideració per la conselleria competent en matèria de servicis socials.
  8. Proposar, d'ofici o a sol·licitud de les persones i entitats referides en l'article 4 del present decret, protocols d'actuació per a les situacions que, per la seua gravetat, controvèrsia generada o freqüència, generen conflictes ètics.
  9. Promoure i col·laborar en la formació contínua i la docència en ètica i deontologia professionals, dirigida a les persones professionals, i en col·laboració amb els col·legis, associacions professionals de les disciplines que integren els equips d'intervenció social i universitats públiques de la Comunitat Valenciana.
  10. Impulsar investigacions sobre qüestions d'ètica en relació amb les intervencions de caràcter social, professional i institucional.
  11. Fomentar la celebració de jornades, reunions o qualsevol altra activitat amb l'objectiu de facilitar l'intercanvi de coneixements en matèria d'ètica en servicis socials
  12. Promocionar la millora de la qualitat de les actuacions, l'eficàcia de les intervencions i el registre i difusió de les bones pràctiques en l'àmbit de l'ètica, així com fomentar l'excel·lència de l'exercici professional.
  13. Valorar iniciatives o bones pràctiques professionals que siguen propostes al Comité d'Ètica, amb l'objectiu de posar-les en valor i promoure la seua generalització.
  14. Elaborar una memòria anual d'activitats, que haurà de remetre's per la secretaria a la direcció general competent en matèria de formació, investigació i qualitat en servicis socials.
  15. Col·laborar en l'elaboració de l'Estratègia d'Ètica en els Servicis Socials valencians, a aprovar i implementar per la Conselleria competent en matèria de servicis socials.
  16. Elaborar i proposar un Codi Ètic per als Servicis Socials valencians, a aprovar i implementar per la conselleria competent en matèria de servicis socials.
  17. Conéixer i coordinar les actuacions dels comités d'ètica departamentals, així com conéixer les actuacions dels comités d'ètica de les administracions locals i dels centres i intercentres de servicis socials existents.
  18. Participar en el Consell Valencià d’Inclusió i Drets Socials, a través d'una representació permanent en este Consell, coordinant-se amb ell i traslladant al mateix l'opinió del Comité.
  19. Participar en l'Observatori del SPVSS, a través d'una representació permanent en este, coordinant-se amb ell i traslladant-li l'opinió del Comité.
  20. Qualsevol altra funció de naturalesa anàloga a les anteriors o que li siga atribuïda legalment.